Onderhoud en zorg

Onderhoud van uw beeld

Elk beeld dat we verkopen is absoluut gaaf, zonder krassen en met een perfecte glans.

Deze gids voor onderhoud en reparatie van sculpturen beschrijft de stadia die nodig zijn voor het repareren van een beschadigd beeldhouwwerk en het verjongen van een verouderde afwerking.

Onderhoud
Gebruik geen spraypolish op het beeld, omdat het de waslaag aantast en het beeld sneller moet worden opgepoetst. Een beeld dat binnenshuis wordt bewaard, hoeft alleen maar afgestoft te worden.

Sculpturen die buiten wordt tentoongesteld, verliezen geleidelijk hun glans. De elementen tasten de steen 'geologisch' aan, maar de UV-stralen in de zon werken sneller op de wasafwerking. Daarnaast bestaat er risico op microscheuren die verzadigd worden met water. Bij vorst bestaat dan het gevaar op scheuren of barsten van het beeld.

Opnieuw waxen
Om een ​​doffe afwerking te verjongen, moet u een nieuwe waslaag aanbrengen en deze oppoetsen. We gebruiken dezelfde heldere was als de Zimbabwaanse kunstenaars, maar je kunt deze vervangen door bijenwas of doorzichtige meubelwas. Zet het beeld op een warme zonnige dag in de zon zodat het opwarmt – en plaats de wax ook in de zon zodat het niet helemaal hard wordt. Gebruik een schone doek en wrijf een kleine hoeveelheid wax op het oppervlak van het beeld. Pak vervolgens een schone, zachte doek en wrijf krachtig over het gewaxte gebied totdat het is opgepoetst. De truc hier is om te voorkomen dat de was opdroogt voordat je hem hebt gepolijst, wat resulteert in een streperige afwerking. TIP Wax en polijst een klein gebied tegelijk, in plaats van het hele beeldhouwwerk.

Krassen en schilfers repareren
Als uw beeld bekrast is, is een meer ingrijpende behandeling vereist. U moet nat en droog schuurpapier gebruiken om een ​​kras te verwijderen. Gebruik eerst een vrij grove kwaliteit, gevolgd door een minder grove en eindig met een zeer fijne kwaliteit. We gebruiken 320, 600 en 1200, maar sommige Zimbabwaanse kunstenaars gaan tot 3000. Dompel het schuurpapier in water en gebruik dan een cirkelvormige beweging, druk zachtjes. Verwijder de markering met 320, en verwijder de krassen van de 320 met de 600, en zorg voor een gladde afwerking met de 1200. TIP Was het beeld goed en laat het drogen tussen elke graad, zodat u duidelijker de voortgang kunt zien en of u heb ergens gemist.

Als het beeld gechipt is, zijn er verschillende mogelijkheden. Diepe spanen kunnen alleen met een vijl of rasp worden verwijderd; lichtere kunnen worden verholpen met schuurpapier volgens de richtlijnen voor het verwijderen van krassen hierboven. De beslissing hangt vooral af van waar de schade zich bevindt, d.w.z. of het dossier toegang geeft en hoe ernstig het is.

Als er een diepe chip is die niet kan worden weggeschuurd, dan is een rasp het beste gereedschap. Gebruik het platte oppervlak en strijk het beeld met een langzame vegende beweging naar binnen, zodat zowel het gebied rond de schade als het beschadigde deel wordt hervormd. Probeer de bestaande oppervlakken en lijnen te behouden, en waar een lijn is onderbroken door schade, moet de reparatie de ononderbroken lijn herstellen. Zodra u tevreden bent met de nieuwe vorm, schuurt u zoals hierboven.

Grote schade zal vaak grote reparaties vergen. Een rasp of beitel naar een sculptuur brengen voelt als een serieuze onderneming! Voor een sympathieke reparatie is ons beste advies, indien nodig, om het beeld te hervormen zodat de nieuwe lijnen coherent zijn en het beschadigde gebied onderdeel wordt van een geheel nieuw beeldhouwwerk.

Warm harsen
Nadat de sporen zijn weggeschuurd en het beeld glad aanvoelt, moet u een nieuwe waslaag aanbrengen. Dit moet gebeuren als de steen heet is. Er zijn verschillende methoden om de steen te verwarmen, en dit hangt af van de grootte van het beeld en het type steen en van wat je bij de hand hebt. Je kunt een klein beeldje in de oven plaatsen, maar dit is alleen aan te raden als je het hele stuk opnieuw in de was moet zetten. Als je maar een klein gebied hebt gerepareerd, kun je waarschijnlijk beter onze favoriete methode gebruiken - met een heteluchtpistool of een steekvlam. Hiermee verwarm je een bepaalde ruimte.

Verwarm de steen tot hij heet is. Hoe heet hangt af van het type steen, maar over het algemeen is een harde serpentijn b.v. springsteen moet meer worden verwarmd dan een zachte, b.v. opaal steen. Gebruik een schone doek en wrijf heldere was op het oppervlak van het beeldhouwwerk. Laat het afkoelen. Als het eenmaal is afgekoeld, maar voordat het koud is, gebruik je een schone, zachte doek om het te polijsten tot een diepe glans. Het gevaar hierbij is dat sommige stenen meer warmte nodig hebben dan andere, sommige meer was nodig hebben dan andere, en sommige beter glanzen als ze koud worden gepolijst, terwijl andere bijna onmogelijk te polijsten worden als de was te lang is blijven staan. Maak je echter geen zorgen, want het is gemakkelijk om de wax een beetje op te warmen als deze te veel is afgekoeld. Met vallen en opstaan ​​vindt u de juiste aanpak voor uw specifieke sculptuur.

Succes!